20210529 f 01

Vrolijk wapperen op de atletiekbaan van O.S.S – VOLO de Nederlandse vlag, de oranje vlag van de Atletiekunie en de eigen gele vlag tegen de achtergrond van een strakblauwe hemel. Het is zaterdagochtend 29 mei en de jongste atleten van de vereniging verzamelen zich vanaf half tien voor de derde wedstrijd van de Athletic Champs, de competitiewedstrijd voor de pupillen.

Voor het hek nemen ze afscheid van hun ouders. Vanwege corona mogen ouders niet allemaal meer mee de baan op. Per team zijn er vier begeleiders ingedeeld – ouders en trainers - die wel de baan op mogen. De begeleiders staan al klaar om de kinderen tot twaalf jaar op te vangen, startnummers uit te delen en zo nodig te helpen bij het opspelden daarvan.

Begeleider en vader Jeroen van den Berg heeft zonnebrand meegenomen om de B pupillen in zijn team mee in te smeren op deze eerste zonnige dag sinds tijden. Atleet Robin (6) is ingedeeld bij haar trainer Gerrie van Sommeren en komt enthousiast aangesneld met een blauw knuffelkonijn onder haar arm. “Hij heet Kokos en hij is onze mascotte.”

Anders dan andere jaren verzamelen de zes deelnemende clubs zich deze zaterdag niet allemaal op één atletiekbaan. Ook de voorgaande twee wedstrijden is dat niet gebeurd. Om de competitie in coronatijd toch te kunnen laten doorgaan, is besloten dat pupillen van alle deelnemende verenigingen het wedstrijdprogramma op hun eigen baan afwerken. Via de jury-app worden de uitslagen bij alle zes de deelnemende verenigingen ingevoerd en vervolgens samengevoegd.  

Het gevolg van deze corona-oplossing is dat er op de Bossche baan deze ochtend dus enkel atleten in gele O.S.S. – VOLO T-shirtjes te zien zijn. Hierdoor hebben de pupillen wellicht wat minder het gevoel te wedijveren met pupillen van andere clubs. Aan de andere kant is de drempel om aan de wedstrijd mee te doen wel lager als alle wedstrijden in de eigen stad op de eigen vertrouwde baan worden afgewerkt.

De ochtend begint met de teamestafette. Per pupillenteam wordt er twaalf keer met het estafettestokje heen en weer gerend. Vervolgens staan er voor alle teams vijf onderdelen op het programma die elk ongeveer twintig minuten duren.

Team 17 begint met hurkhoogspringen. Zowel Lars (9) als Jarno (9) springen een persoonlijk record: Lars 80 centimeter en Jarno 85 centimeter.

Als tweede onderdeel heeft team 26 de 40 meter sprint op het programma staan. Bij de start treffen de atleten Jan Bloo (64). “Ik ben wedstrijdleider, microfonist en starter”, zegt die lachend, terwijl de begeleiders met hun stopwatch naar de finish lopen. Dan richt hij zich tot de eerste twee atleten die gaan sprinten. “Alteten klaar?” Op andere plekken op de baan wordt geslingerd, hoog gesprongen, vortex geworpen, polsstokver gesprongen en horde gelopen. A pupil Bente (9) werpt een persoonlijk record met de vortex: 13,50 meter. C pupil Selma (8) slingert een persoonlijk record van 11.50 meter.

Wat opvalt is dat de jonge atleten van O.S.S. – VOLO elkaar vol overgave aanmoedigen en met vrolijke gezichten aan het sporten zijn. Als sommige kinderen uit team 17 hun sprinttijden vergelijken, zegt Lara (9) resoluut: “Je moet vooral jezelf proberen te verbeteren, toch?” Waarop iedereen instemmend knikt.

Alle atleten sluiten de wedstrijd af met het onderdeel meters maken. Eerst lopen de A pupillen zoveel mogelijk meters in zes minuten. Viggo (11) vertrekt voortvarend en weet zijn tempo zes minuten lang vol te houden. Hij loopt 1550 meter. Dan lopen alle jongere pupillen zoveel mogelijk meter in vier minuten. Bes (7) laat zien hoe goed ze kan lopen en komt tot 850 meter.

Het is één uur. De drie vlaggen wapperen nog altijd even vrolijk terwijl de jonge atleten elkaar groeten en hun ouders weer opzoeken om naar huis te gaan. “Tot dinsdag”, roept Robin (6) zwaaiend. Haar blauwe knuffelkonijn zit inmiddels opgeborgen in haar rugzak.

Klik hier om de foto's gemaakt tijdens de wedstrijd te bekijken en klik hier voor de uitslagen.